Dieta tłuszczowa

Dieta tłuszczowa jest to taka dieta, w której podaż tłuszczu wychodzi poza oficjalną normę przyjętą dla populacji. W diecie dla osób zdrowych dzienna norma tłuszczu waha się od 25 do 40%, a więc dietę tłuszczową można klasyfikować, wtedy gdy spożywamy więcej niż 40% tłuszczu dziennie i ograniczamy spożycie węglowodanów.

Warto też wspomnieć o tym, jaką role odgrywają tłuszcze w naszym organizmie: uczestniczą w procesie przyswajania witamin takich jak A, D, E, K, są zapasowym materiałem energetycznym, są materiałem budulcowym błon biologicznych oraz są prekursorami do syntezy niektórych hormonów.

Dieta tłuszczowa, ketogeniczna znajduje zastosowanie u chorych na padaczkę lekooporną oraz u chorych na autyzm, została uznana za skuteczną metodę redukującą napady padaczkowe u dzieci. Nie jest jednak wskazana dla osób z zaburzeniami pracy nerek, wątroby i trzustki. Dieta tłuszczowa stosowana jest przez sportowców, którzy pragną uzyskać wymarzoną sylwetkę, udowodniono również jej wpływ na poprawę glikemii u osób z cukrzycą typu II oraz poprawę profilu lipidowego, jednak aby była skuteczna musi być dobrze zbilansowana, dlatego warto skorzystać z pomocy dietetyka aby nie przyniosła odwrotnych skutków.

Wiemy już dla kogo wskazana jest ta dieta, a więc co należy jeść?

Dieta tłuszczowa powinna obfitować w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, orzechy, pestki, nasiona są idealnym dodatkiem do sałatek, które są zdrowe i sycące.

Oleje roślinne takie jak olej rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek bogate są w niezbędne dla nas kwasy omega 3.

Kakao i gorzka czekolada, z których można przyrządzić przepyszne desery, a dodatkowo są źródłem magnezu i różnych witamin. Jeśli chodzi o białko lepiej wybierać to pełnowartościowe pochodzące z mięs (drobiu, wołowiny, cielęciny itp.) oraz produktów mlecznych. Tłuste ryby, które są źródłem kwasów omega 3, można spożywać 2-3 razy w tygodniu.