Dieta piłkarza, jak powinna wyglądać?
Piłka nożna to sport drużynowy i po każdym meczu przede wszystkim najważniejszy jest wynik, na który złożyła się cała drużyny. Zespół to każdy zawodnik z osobna spełniający bez problemu maksimum założeń swoich i trenera. By móc w 100% wykorzystać swój sportowy potencjał każdy obrońca, skrzydłowy i napastnik powinien przede wszystkim zadbać o prawidłową dietę piłkarza.
Dieta piłkarza jest równie istotna, jak przygotowania motoryczne w trakcie treningów, ponieważ wszelkie niedobory lub niedostateczna podaż energii może skutkować wieloma konsekwencjami w przyszłości.
Nieprawidłowa podaż podstawowych makroskładników jak białek, węglowodanów lub tłuszczy, ale również witamin i składników mineralnych w diecie piłkarza może odbijać się w dużym stopniu nie tylko na formie, wydolności i wynikach, ale tez na samopoczuciu piłkarza.
W piłce nożnej bardzo istotna jest waga zawodnika, ale i stosunek tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej w całym organizmie. W trakcie meczu w przypadku „walki o piłkę” często nie tylko technika zawodnika, ale również masa i budowa ciała warunkuje wygrane starcie. Dlatego dieta piłkarza powinna ukierunkować jego ciało w dążeniu do niskiego procentu tkanki tłuszczowej, ale i do zwiększenia ilość tkanki mięśniowej, by móc bez problemu wygrać pojedynki w tak zwanym „klinczu”.
Organizm w trakcie 90-minutowego meczu ze względu na częste interwałowe tempo i wysoką częstotliwość wysiłku jest zmuszony „ochładzać się” za pomocą m.in. zwieszenia potliwości ciała lub przyśpieszenia oddechu. Właśnie z potem lub poprzez przyśpieszony oddech zużywamy nasze zapasy wody i innych składników mineralnych. Zawodnicy często nie mają w nawyku wypijać dostatecznej ilości wody, co naraża ich w dużym stopniu na odwonienie i konsekwencje z niego wynikające.
Konsekwencjami długotrwałego treningu lub meczu jest zwiększone zużycie rezerw naszych składników mineralnych, witamin makro i mikro elementów w organizmie, które wpływają m.in. również na regenerację organizmu. Poprzez zaburzenie ich dostarczania z dietą piłkarza i ich niedobory mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka kontuzji.
Pomagamy sportowcom: dietetyk sportowy ISTO
W przypadku doboru produktów w diecie piłkarza warto zadbać o podstawy a dokładnie nawyki żywieniowe, ale i możliwość czerpania wiedzy z rzetelnych źródeł. Pomoc specjalisty na pewno będzie pomocna w kwestii zdrowej diety i poprawy stylu życia, by zmaksymalizować swoje osiągnięcia i w jak najlepszym stopniu pomóc drużynie w osiągnięciu sukcesu.