Dieta w hipercholesterolemii
Hipercholesterolemia to przewlekły stan zaburzeń gospodarki lipidowej, który przejawia się podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Zaburzenia lipidowe są szeroko rozpowszechnione w populacji polskiej, dotyczy to aż około 60% Polaków. Jest to bardzo duży problem, który z czasem może skutkować zmianami miażdżycowymi, a w następstwie zwiększać ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu.
Dieta w hipercholesterolemii oprócz leczenia farmakologicznego jest bardzo ważnym elementem, który ma na celu zmniejszyć nie tylko stężenie cholesterolu całkowitego, ale również frakcji LDL zwanej „złym cholesterolem”. Należy zacząć od zmiany stylu życia. Aktywność fizyczna jest bardzo istotnym elementem u każdego z nas bez względu na wiek. Nie muszą być to ciężkie treningi na siłowni, wystarczy zacząć od spacerowania 40-60 minut przynajmniej 5 razy w tygodniu. Oprócz aktywności fizycznej ważne jest rzucenie palenie, które jest jednym z czynników ryzyka tej oto choroby.
Dieta w hipercholesterolemii w głównej mierze opiera się na spożywaniu odpowiednich tłuszczy. Żywność typu fast food, wyroby cukiernicze, słodycze czy zupy w proszku są źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych, które należy wyeliminować z diety. Nasycone kwasy tłuszczowe, czyli te odzwierzęce znajdujące się w tłustych produktach mlecznych i mięsnych takich jak smalec, sery żółte, śmietana trzeba mocno ograniczyć, a zamiast ich wybierać nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach, rybach takich jak łosoś czy śledź.
Dieta w hipercholesterolemii powinna być bogata w błonnik pokarmowy, szczególnie ten rozpuszczalny, który znajduję się w owocach, warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy nasionach roślin strączkowych.
Dieta w hipercholesterolemii może być uzupełniana przez żywność funkcjonalną (margaryny, jogurty itp.), która zawiera dodane sterole oraz stanole roślinne, pomagające w obniżeniu cholesterolu LDL.
Cholesterol pokarmowy znajdujący się w żółtkach jaj, podrobach takich jak wątroba, serce czy nerki oraz wędliny podrobowe, powinny być spożywane pod kontrolą, tygodniowo można spożyć od 2 do 3 jaj.