Skuteczne odchudzanie ISTO

Dieta w cukrzycy typu I

Cukrzyca typu I jest chorobą, która dotyczy przeważnie dzieci oraz młodych osób. Spowodowana jest prawie całkowitym zniszczeniem komórek trzustkowych, które produkują insulinę przez przeciwciała.

Dlatego chory musi samodzielnie przyjmować insulinę, gdzie u osób zdrowych organizm sam ją produkuje i „dawkuje”. Dieta w cukrzycy typu I jest bardzo ważnym i nierozłącznym elementem diabetyków, przy zastosowaniu się do zaleceń dietetyka choroba mniej będzie dawać się we znaki.

Chyba każdemu cukrzyca kojarzy się z ograniczeniem węglowodanów prostych, które zawarte są w słodyczach, cukrze, miodzie czy napojach gazowanych. Jest to ważny element, ponieważ podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi i mogą doprowadzić do hiperglikemii.

Nie znaczy to jednak, że nie można jeść w ogóle węglowodanów, dieta w cukrzycy typu I musi być dobrze zbilansowana i zawierać wszystkie makroskładniki w odpowiednich proporcjach. Warto jest więc wybierać węglowodany złożone, które znajdują się w produktach takich jak kasza, ryż, makaron, pieczywo czy produkty mączne, podnoszą one powoli poziom cukru we krwi, co pozwala na łatwe zrównoważenie po posiłkowego wzrostu glikemii insuliną.

Kolejnym ważnym elementem jest wybieranie produktów bogatych w błonnik, który nie jest rozkładany przez enzymy ludzkie i wydłuża proces trawienia, a tym samym zapobiega wahaniom glukozy we krwi.

Dieta w cukrzycy typu I nie może obejść się bez białka, należy wybierać chude mięsa takie jak drób, cielęcina czy wołowina, z produktów mlecznych takich jak chude sery, jogurty czy kefiry w szybki sposób można przyrządzić pyszne, syte posiłki.
Warzywa bogate w witaminy i błonnik najlepiej dodawać do każdego posiłku, są sycące oraz niskokaloryczne, trzeba jednak uważać na owoce i ograniczać ich ilość, ponieważ zawierają dużo cukru.

Dieta w cukrzycy typu I musi być dobrze zaplanowana, posiłki powinny być spożywane regularnie od 5 do 7 razy dziennie, a produkty, z których będą sporządzane, powinny mieć niski indeks glikemiczny.