Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet świata, dlatego nie stosuje się jej tylko w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów, ale również jako sposób na codzienne, zdrowe odżywianie.
Jest ona zbiorem nawyków żywieniowych krajów basenu śródziemnomorskiego takich jak Portugalia, Grecja, Włochy, Hiszpania. Badania pewnego naukowca wykazały korelacje między sposobem odżywiania a ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz stężeniem cholesterolu.
Nawyki żywieniowe w wyżej wymienionych krajach wykazały pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Dieta śródziemnomorska może być również stosowana w profilaktyce chorób takich jak:
- Otyłość
- Cukrzyca
- Zawał serca
- Miażdżyca
Dieta śródziemnomorska należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które znajdują się w produktach takich jak: masło, żółty ser, śmietana, smalec itd. Należy zastąpić je nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, przede wszystkim oliwą z oliwek.
Zamiast mięs czerwonych takich jak wołowina, wieprzowina, lepiej sięgać po mięso białe (kura, indyk, kaczka). Główną zasadą tej diety jest spożywanie tłuszczy nienasyconych, dlatego przynajmniej raz/dwa razy w tygodniu porcję mięsa zastąp najlepiej tłustą, morską rybą.
Makarony, pieczywa i inne produkty zbożowe, powinny być pełnoziarniste i stanowić główne źródło dziennego zapotrzebowania na węglowodany. Dadzą nam dużo energii, nasycą na długi czas, a dodatkowo są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin.
Owoce i warzywa są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego, dlatego wskazane jest spożywanie 5 porcji dziennie tych produktów, najlepiej do każdego posiłku. Dodatkowo rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która znajduje się na przykład w jabłkach, pietruszce, marchewce czy nasionach roślin strączkowych korzystnie wpływa na parametry lipidowe i gospodarkę węglowodanową.
Dieta śródziemnomorska jest idealnym sposobem żywienia dla każdego, kto pragnie zdrowo się odżywiać, ale również dla osób, które mają problemy z cukrzycą czy cholesterolem.